De basis van fotografie
Ik ben al lang geïnteresseerd in fotografie. Een paar jaar geleden heb ik de oude camera van mijn vader gekregen, een spiegelreflex camera. Toen was hij al wat ouder maar ik had er veel plezier mee. Een paar maanden geleden is hij dan toch echt onbruikbaar geworden. Ik kan er geen mooie foto’s meer mee maken aangezien er een rare belichting op elke foto te zien is. Ik wou eigenlijk al langere tijd een nieuwe camera kopen en nu had ik ook een goede reden hiervoor.
Ik ga nu ook professioneel aan de slag met fotograferen en doe fotoshoots in de natuur. In mijn vorige semester heb ik al veel uitleg gekregen over het gebruik van een camera en hoe je mooie beelden vastlegt. Dit was vooral gericht op het filmen maar dit was ook zeker behulpzaam voor fotografie. Ook ga ik binnenkort een cursus fotografie volgen om wat meer handigheid te krijgen. Als je dus nog graag wat mooie foto’s van jezelf wilt, neem dan contact met mij op. Aangezien ik net ben begonnen doe ik dit nog voor een kleine vergoeding. Voor mensen die liever zelf aan de slag gaan, hier wat tips om mooie foto’s te maken. Veel leesplezier!
Soort camera
Bijna iedereen kan tegenwoordig mooie foto’s maken aangezien er op elke smartphone wel een goede camera zit. Je hebt hier niet perse een uitgebreide camera voor nodig. Op je smartphone heb je alleen wat minder functies die je op een camera wel zal vinden waardoor je minder opties hebt om de foto te maken. De uitleg die ik hier geef is vooral gericht op professionele camera’s zoals een spiegelreflex, maar ook als je foto’s maakt met je mobiel zal je aan sommige tips wat hebben.
focus
Wat een veel voorkomende fout is, is de focus. Deze wordt vaak op het verkeerde gebied gelegd waardoor het deel dat je juist scherp gesteld wilt hebben er wazig uitziet. Met portret fotografie geld het altijd dat je moet focussen op de ogen van de persoon. Zoom de lens een beetje in op de ogen van de persoon, en zoom daarna weer uit tot het gewenste beeld.
Met objecten geld het zo dat je hier eerst op moet richten, ook als deze zich niet in het midden van de gewenste foto bevinden. Richt laten de camera op het gewenste beeld zonder te focussen maar meteen de foto te nemen. Dit zorgt ervoor dat de camera niet eerst opnieuw gaat scherpstellen.
belichting
De belichting kan soms ook best tegenvallen, aangezien het er op je scherm best goed uit kan zien, maar later als je het op de computer terug kijkt het er veel te donker uit ziet. Kijk eerst goed met het oog of er genoeg licht is. Vooral binnenshuis is dit vaak een probleem dus als er niet genoeg licht is kun je wat meer lampen aan doen. Let wel op wat voor lichten je op het object of persoon richt. Het kan er namelijk erg gelig uit komen te zien met ‘nep’ licht. Veel camera’s geven tegenwoordig ook zelf aan wanneer er niet genoeg licht is en schakelen dan de flits in.
Scherp stellen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je camera automatisch te laten scherp stellen. Op sommige momenten kan dit erg handig zijn. Wel is het soms leuk om het zelf te doen door er mee te spelen. Je kunt foto’s maken die er veel anders uit zullen zien dan automatisch scherp gestelde foto’s.