Back in time: De analoge camera
Zoals we allemaal ondertussen wel door hebben is de analoge camera weer helemaal terug van weg geweest. Steeds meer mensen schaffen een analoge camera aan, vooral doordat je met analoge fotografie weer moet nadenken over hoe je de foto gaat maken en waarom je hem maakt op die bepaalde manier, in plaats van honderden foto’s schieten en later kijken welke hiervan je er leuk uit vind zien. Maar wat houd analoge fotografie nou precies in? En wat is het verschil met het digitaal? Hieronder een korte uitleg over analoge fotografie.
Als eerst is het dynamische bereik van een analoge camera anders. Dit is het verschil tussen de lichtste delen en de schaduwen in een foto. Analoog heeft hier een groter bereik mee dan een digitale camera.
Verder verschilt analoge fotografie met digitale fotografie van resolutie. Bij een analoge camera is de resolutie niet opgebouwd uit pixels, maar uit lijnen.
Verder ziet analoog beeld er veel anders uit dan digitaal. Het is moeilijk te omschrijven wat nou het verschil is qua beeld, maar ik vind het zelf wat zachter en gladder. Met analoge fotografie werk je met een rolletje, waardoor het een tijdje duurt voordat je het resultaat kan zien. Maar dit is ook weer het leuke eraan, aangezien je niet precies weet wat voor foto je gaat krijgen.
Je hebt verschillende soorten negatief qua formaat: kleinformaat, middenformaat en grootformaat. Kleinformaat kennen de meeste mensen en de rolletjes zijn nog overal te krijgen. Middenformaat is ongeveer 3 keer groter, en grootformaat is ongeveer 4 keer groter dan het middenformaat. Net zoals bij een digitale camera geld: hoe groter het negatief, hoe scherper het beeld en hoe meer details het negatief kan registreren.
Analoge fotografie kost wat meer werk maar dat het veel duurder is dan digitale fotografie hoeft helemaal niet waar te zijn. Je kunt op marktplaats voor een paar tientjes al een goede analoge camera vinden. De foto’s die je dan geschoten hebt moet je dan natuurlijk nog wel uitwerken, maar de kosten hiervan liggen maar net aan hoeveel foto’s je wilt gaan maken. Je kunt erg mooie foto’s maken met een analoge camera en het leukste eraan is dat je deze helemaal zelf gemaakt hebt, in tegenstelling tot een digitale camera die voor jou al het werk doet.